Gume

Gume za vozila

Gume za vozila

Gume za vozila jedan su od ključnih elemenata. Upravo one imaju direktan kontakt sa putem, te je veoma važno da budu vrhunskog kvaliteta kako bi ispunile potrebne perfomanse. Takođe, važno je da odgovaraju tipu automobila, kao i godišnjem dobu.
Postoje tri osnovne kategorije guma koje možete izabrati: letnje, zimske i pneumatici za sva godišnja doba.

Svaka vrsta se razlikuje u pogledu sastava, dubine gazećeg sloja i šare. Odabir odgovarajuće gume za vaše vozilo utiče na kočenje, skretanja, bezbednost i udobnost u vožnji.
Imajući ovo u vidu GFD – GUME FELNE DANKO vam otkriva sve što treba da znate o auto gumama.

Letnje gume za vozila

Letnja Guma prodaja GFD DANKO

Kao što samo ime govori, letnje gume su napravljene za tople vremenske uslove. Dizajnirane su da obezbede maksimalno prianjanje za vrhunsko upravljanje vozilom.
Gledajući karakteristike gazećeg sloja letnje gume, primarna je širok i neprekidan središnji kanal koji pomaže u održavanju stabilnosti na pravoj liniji. Dok paralelni žlebovi pomažu da se odupre
hidroplaniranju tako što evakuišu vodu u vlažnim uslovima. Na spoljnoj ivici nalazi se velika kontaktna površina koja obezbeđuje sigurnost pri skretanju i promeni smera.
Dubina gazećeg sloja letnjih guma je obično manja od ostalih tipova guma, što poboljšava osećaj upravljanja. Nažalost, manja dubina rezultira češćom zamenom guma.
Kada je u pitanju sastav gume, letnja guma ima fizičku smešu koja je namenjena za temperature uglavnom iznad 40 stepeni Farenhajta, tj. nešto više od 4 stepena Celzijusa. Ova smesa daje najbolje prianjanje i najbolje performanse kočenja ne samo na suvim, već i na mokrim površinama. Međutim, na nižim temperaturama ima tendenciju stvrdnjavanja, te je i veći rizik od klizanja.

 

Zimske gume za vozila

Gume za vozila

Zimske gume su dizajnirane da pružaju sigurnu vožnju na snegu i ledu. Pogodne su za temperature ispod 40 stepeni Farenhajta. Od tri tipa pneumatika, zimske gume za vozila nude najmekši i
najudobniji osećaj u vožnji za putnike, ali njihov dezen gazećeg sloja može proizvesti dodatnu buku na suvom kolovozu.
U poređenju sa letnjom gumom, šara zimske gume izgleda mnogo složenije. One imaju duboke žlebove za zadržavanje zbijenog snega, što poboljšava prianjanje. Očekivano, put kočenja zimskih
guma na snegu je mnogo kraći od ostalih tipova guma. Takođe, imaju sitne cik-cak proreze, koji se nazivaju lamele. Smeštene su po celom unutrašnjem delu šare gazećeg sloja kako bi stvorile dobru vuču u različitim pravcima.
Gumena smeša je mekana i ostaje fleksibilna čak i na temperaturama ispod nule. Zbog ove mekoće i savitljivosti, korišćenje zimskih guma na toplijim temperaturama dovešće do njihovog brzog trošenja.

All season gume za vozila

All season gume

Gume za sva godišnja doba namenjene su za područja u kojima je mala razlika klime tokom godine. Kako su namenjene za vožnju kroz sva 4 godišnja doba, ove gume obezbeđuju pouzdano upravljanje na mokrim, suvim, ali i kolovozima blago prekrivenim snegom. Samim tim nude najglatkiju vožnju od 3 tipa guma.
Gazeći sloj all season guma predstavlja kombinaciju letnje i zimske gume. Slično letnjoj gumi, spoljna ivica gazećeg sloja je dizajnirana da poboljša prianjanje u krivinama. Kao i kod zimskih pneumatika, na unutrašnjem delu gume ćete pronaći lamele za poboljšanje kroz sneg. Dok široki žlebovi pomažu da se voda evakuiše kada vozite po kiši.
Gumeni sastav je takav da može ostati relativno fleksibilan na niskim temperaturama. Ujedno, obezbeđuje krutost da bi bio efikasan u toplijim danima.
Veliki izbor svih vrsta novih, ali i polovnih, guma vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije GFD – GUME FELNE DANKO.