Felne

Alu felne

Alu felne prodaja Beograd

Alu felne

Alu felne su obavezni dodatak savremenih automobila. Izrađene su od legure metala, koji se dobija kombinovanjem 2 ili više elemenata. Obično su to magnezijum i aluminijum kako bi se osigurao strukturalni integritet. Kada se koristi magnezijum, često se nazivaju i mag felne.

Zašto izabrati alu felne?

Zahvaljujući složenom proizvodnom procesu, alu felne su znatno lakše od drugih modela. Time doprinose poboljšanju perfomansi vozila. Posebno u pogledu uštede goriva, kočenja i ubrzanja.

Smanjena težina točkova smanjuje energiju potrebnu za kretanje i upravljanje automobilom. Na taj način donosi značajnu uštedu u gorivu. Naime, svakih 10 odsto smanjenja težine koje se može postići znači povećanje do 7 odsto kada je u pitanju ekonomičnost goriva. Dugoročno gledano ova ušteda nije zanemarljiva.

Ključna karakteristika alu felni je njihova poboljšana sposobnost sprovođenja toplote, što direktno utiče na kočenje. Ne samo da su obezbeđene bolje performanse kočenja, već je smanjen i rizik od otkazivanja kočnica.

Ova poboljšana svojstva sprovođenja toplote, takođe, pozitivno utiču na gume. Manja je verovatnoća da će se one prerano istrošiti, jer će ostati hladnije.

Lakše felne donose i manju neogibljenu težinu. Samim tim osiguravaju bolju upravljivost i kontrolu vozila u krivinama. Dok su vibracije i podrhtavanje svedeni na minimum. Krajnjii efekat je veća udobnost pri vožnji.

Alu felne pomažu i u ograničavanju habanja drugih komponenti vozila, kao što su motor, menjač i vešanje.

Za razliku od čeličnih, karakteriše ih izuzetna otpornost na koroziju i rđu. To garantuje da će vaša investicija izdržati test vremena i da će godinama izgledati sjajno.

Ne treba zaboraviti ni estetsku komponentu. Alu felne su elegantnije u odnosu na druge vrste, tako da izgled celokupnog automobila podižu na viši nivo. Ujedno postoji veća mogućnost stilizovanja dizajna, kao i prilagođene izrade.

Alu felne prodaja beogradVrste alu felni

Zavisno od načina izrade, alu felne se, u osnovi, dele u 2 grupe.

Kovane se proizvode od aluminijuma, magnezijuma i njihovih legura. U pitanju je proizvodni proces koji se odvija pod visokim temperaturama na materijalu koji je u čvrstom stanju. Pri čemu je čitava procedura kompjuterski kontrolisana, te su rezultati besprekorni.

Ove alu felne odlikuje veća čvrstina i istegljivost, dok je pojava poroznosti i naprslina smanjena. Lakše su od livenih alu felni za 20 odsto, a od čeličnih čak za 30 do 50 odsto. To znači da pokazuju i veće perfomanse. Međutim, troškovi izrade su viši, te su i skuplje.

Livene alu felne, kao što im naziv kaže, dobijaju se metodom livenja. Kako se ne koristi u radu visok pritisak troškovi proizvodnje su znatno niži. Upravo ove vrste donose najbolji odnos kvaliteta i cene, te su opravdano i najrasprostranjenije.

Lakše su od čeličnih za oko 20 odsto, te osiguravaju brži kontakt sa putem nakon prelaska prepreke. Poseduju i veće otvore za ventilaciju u odnosu na čelične felne čime se postiže bolje hlađenje kočnica.

Posebnu vrstu čine hromirane alu felne. Nanošenje sloja metala hroma daje neverovatni sjaj, te felne dobijaju luksuzniji dizajn u različitim bojama. Najčešće su u srebrnoj, zlatnoj i crnoj.

Osim estetike, hromiranje donosi veću zaštitu od korozije i veću tvrdoću, dok je čišćenje lakše.

Veliki izbor alu felni vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije GFD – GUME FELNE DANKO.