Felne

Kako izabrati felne za automobil?

Kako izabrati felne za automobil

Felne za automobil čine važnu komponentu. One drže gumu na točku. Samim tim doprinose boljem rukovanju vozila, kao i bezbednosti u vožnji. Ne treba zaboraviti i na udobnost koju pružaju, naročito kada se zna da savremen čovek veliki deo dana provede u vožnji.

Istraživanja pokazuju da vozači u proseku potroše 17.600 minuta za volanom svake godine. Jasno je da je putovanje automobilom postalo centralni deo života, te je bitno da funkcioniše besprekorno.

Međutim, felne pružaju mnogo više od dobrih performansi. Ništa ne menja izgled vašeg automobila brže od novih felni. Svojim atraktivnim dizajnom i uglađenim izgledom koji se prelama na sunčevoj svetlosti one daju dozu elegancije, podižući celokupni izgled vozila na viši nivo.

Da bi felne za automobil ispunile sva vaša očekivanja kako u pogledu funkcionalnosti, tako i estetike GFD – GUME FELNE DANKO vam daje savete za njihov izbor.

 

Veličina felni

Pri izboru felne za automobil prva stvar o kojoj trebate voditi računa jeste veličina. Pre svega, njen prečnik. Felne i gume za vozila moraju da imaju iste prečnike. U protivnom mogu se javiti poteškoće pri upravljivosti vozila.

Baš kao auto gume, tako i felne dolaze sa određenim oznakama. Prvi broj označava širinu felne i izražen je u inčima. Pri čemu jedan inč iznosi 2,54 cm. Sledi slovo J koje se odnosi na oblik ivice felne. Ova oznaka se sreće kod putničkih vozila. Dok kod terenskih, tj. SUV vozila je JJ. Kod felni za putnička vozila čija širina nije veća od 6 inča oznaka je slovo B.

Poslednji broj u nizu označava prečnik felne.

Kako izabrati felne za automobil

Druge važne karakteristike

Pored prečnika i širine, morate uzeti u obzir i broj rupa za šrafove i njihov raspon.

Da bi felna mogla da se montira mora da ima isti broj rupa. Takođe, zamišljena kružnica koja prolazi kroz centar svih rupa mora da ima isti prečnik. Ova karakteristika je obeležena dvema brojevima. Prvi se odnosi na broj rupa, a drugi na raspon.

Na primer, ako stoji oznaka 4X100 to znači da se postavljaju 4 šrafa, uz prečnik kružnice od 100 mm.

Još jedna važna karakteristika jeste prečnik centralne rupe. U pitanju je prečnik otvora na felni. On mora biti iste dimanzije kao i prečnik na glavčini. Na taj način se obezbeđuje pravilno postavljanje felne.

Ukoliko je prečnik otvora veći postoji opasnost od lošeg fiksiranja točka. Srećom, i ovaj problem se može rešiti. Kod većih prečnika otvora potrebno je koristiti prstenove za felne. Njima se popunjava praznina pri ugrađivanju.

Pri izboru felne morate imati u vidu i „offset“. Odnosno, rastojanje ose felne i površine felne, koja se oslanja na glavčinu. Označava se slovima ET i brojem. Upravo taj broj predstavlja veličinu rastojanja. Tako, na primer, ako je oznaka ET45 to znači da je deo sa rupama za šrafove za 45 mm udaljen od ose felne.

Alu felne 2

Čelične ili alu felne za automobil?

U prošlosti su čelične felne bile standard za sve točkove. Zbog svoje ekonomičnosti i danas se koriste. Mogu se pohvaliti i dobrom izdržljivošću pri svim vremenskim uslovima i lakim održavanjem.

Ipak, superiornija vrsta su aluminijumske felne. Poseduju bolju estetiku, koja pruža luksuzniji izgled. Zapravo, njihov jedinstven dizajn i besprekorne završne obrade mogu vam pomoći da dobijete unikatni automobil koji će privlačiti pažnju na putevima.

Poseduju i bolje performanse. Posebno u pogledu uštede goriva, kočenja i ubrzanja.

Felne vrhunskog kvaliteta, kao i nove i polovne gume čuvenih proizvođača, možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije GFD – GUME FELNE DANKO.